دیابت
دیابت یکی ازمهمترین مشکلات بهداشتی جهان است که باافزایش قندخون مشخص می شود.درحال حاضر بیش از250میلیون انسان درجهان مبتلابه دیابت هستند.بیماری های قلبی-عروقی،بیماری کلیوی،مشکلات چشمی،آسیب دیدگی اعصاب عفونت های مکررازعوارض دیابت می باشد.
برای پیشگیری ازابتلابه دیابت باید:
1- ازاضافه وزن وچاقی جلوگیری کنید.
2- به طورمنظم وروزانه فعالیت ورزشی داشته باشید.
3- مصرف موادقندی وچربی هاراکاهش دهید.
اگرمبتلابه دیابت هستیدبارعایت اصول زیرمی توانید زندگی سالم وبانشاطی داشته باشید.این اصول عبارتنداز
§ تغذیه صحیح
§ آموزش
§ کنترل مرتب قندخون
§ فعالیت جسمانی
§ مصرف منظم داروها(قرص یاانسولین)
افراددیابتی نیازهای تغذیه ای خاص خودرادارند.
لازم است به کمک پزشک ومشاوره تغذیه برنامه غذایی خودراتنظیم نمایند.
دواصل تعادل وتنوع رادرتغذیه روزانه ی خودرعایت کنید،یعنی دربرنامه غذایی خودازتمام گروه های غذایی وبه صورت متنوع استفاده کنید.استفاده ازراهنمای غذایی دیابتی ها به شماکمک می کندتااین دواصل رابه خوبی رعایت کنید.
راهنمای غذایی دیابتی ها،تقسیم بندی مواد غذایی ومقدارموردنیازآنها دراین راهنما:
انواع نان وموادنشاسته ای:
یک واحدازاین گروه مساوی است بایک برش نان به اندازه کف دست ترجیحانان سنگگ،بربری،تافتون سبوسداریایک سوم لیوان برنج(4-5قاشق غذاخوری)یایک سوم لیوان ماکارونی پخته یانصف لیوان لوبیاچیتی،عدس،نخود،لپه،یایک عددسیب زمینی کوچک یانصف لیوان سبزی های نشاسته ای نظیرنخود سبزوذرت.
هرروز حداقل 6واحدازاین گروه رااستفاده کنید.این مطلب که دیابتی ها نبایدموادنشاسته ای مصرف کننداصلاصحیح نیست.
انواع سبزی های غیرنشاسته ای:
یک واحدازاین گروه مساوی است بایک لیوان سبزی خام نظیرسبزی خوردن،کاهوو....یانصف لیوان سبزی پخته و...یانصف لیوان آب گوجه فرنگی،آب هویج ویاآب سایرسبزی ها.هرروزحداقل3واحدازاین گروه مصرف کنید.
انواع میوه ها:
یک واحدازاین گروه مساوی است بایک عددمیوه تازه کوچک نظیرسیب،پرتغال،لیموشیرین، موزیادوعددنارنگی کوچک یانصف گریپ فروت بزرگ یایک ویک چهارم لیوان توت فرنگی یا17 حبه کوچک انگوریا 12عددگیلاس یا4عددزردآلو،یایک لیوان تمشک یانصف اناربزرگ یادوعددانجیرمتوسط یاسه عددخرمایایک چهارم لیوان میوه خشک نظیرانواع برگه،کشمش،یا یک دوم لیوان آب میوه تازه وطبیعی،هرروزسعی کنید2واحدازمیوه های متنوع استفاده کنید.
شیروفراورده های آن:
یک واحدازاین گروه مساوی است.بایک لیوان شیریاماست کم چرب یا2لیوان دوغ کم چرب.هرروزحداقل 2واحدازاین گروه رادررژیم غذایی خودبگنجانید.
انواع گوشت وجانشین های آن:
یک واحدازاین گروه مساوی است با30گرم گوشت پخته شامل گوشت قرمزکم چرب،مرغ وماهی،یا30 گرم پنیرمعادل یک قوطی کبریت یا2عددسفیده تخم مرغ،روزانه حداقل 2واحدازاین گروه مصرف کنید.
انواع چربی ها:
یک واحدچربی مساوی است با1قاشق مرباخوری روغن،کره ،سس مایونز،مارگارین یا6عددبادام یا10عددبادام زمینی یا10عددزیتون سبزیا2عددگردویا1قاشق غذاخوری دانه گنجد.
انواع شیرینی ها:یک واحدشیرینی مساوی است بایک قاشق مرباخوری شکر،مربا،عسل یا3عددبیسکویت کوچک یادوعدد بیسکویت سبوسدار.
توجه توجه!!!
مصرف موادقندی وقندهای ساده مثل قندوشکر،قندخون شما رابه سرعت بالا می برد.
توصیه ها:
روزانه 3وعده اصلی و3میان وعده مصرف می کنید.غذاخوردن منظم درتنظیم میزان قندخون اثرزیادی داردبه خصوص اگرقرص یاانسولین مصرف می کنید.برای شماوعده های مکررغذاوحجم کم مناسب است.
ازموادغذایی فیبردارمثل سبزی ومیوه بیشتراستفاده کنید.درهنگام خرید،میوه های کوچک راانتخاب کنید،درغیراین صورت ممکن است مجبورشویدبیشتربخورید.!!
مصرف نمک رابه حداقل برسانیدوسعی کنیددرهنگام صرف غذاوبرسرسفره به غذانمک اضافه نکید.چون خطرابتلابه بیماری های قلبی وعروقی درشمازیاداست.ازگیاهان معطروادویه های بدون نمک برای طعم دادن به غذااستفاده کنید.
ازغذاهای کنسروشده کمتراستفاده نمایید
هرروزمایعات بدون شیرینی مانندآب به اندازه کافی بنوشید
مصرف چربی هارابه حداقل برسانید.برای شمامغزهای گردو،بادام و...درگروه چربی ها قراردارند.این موادمغذی راجایگزین چربی های ناسالم کنید،به شرط آن که درمصرف آنهازیاده روی نکنید.
چربی گوشت ها راازآن جداکنید.قبل ازپختن مرغ پوست آن رابکنید.
سعی کنیدوزن خودرادرحدمطلوب نگهدارید.
برگرفته ازبروشوروزارت بهداشت ودرمان